Home LAIN-LAIN Sungai Umngot di India Jernih Bak Cermin..

Sungai Umngot di India Jernih Bak Cermin..

2159
0

Berbicara mengenai sungai di India pasti ramai menggambarkan kekotoran dan sampah bebas terapung di permukaan air seperti digambarkan dalam media.

Malah jika diberi contoh Sungai Ganges umpanya bukan sahaja dicemari sampah dan sisa buangan, malahan terdapat tubuh manusia yang telah mati terapung di permukaan.

Malah siapa pun jika menggambarkan keadaan sungai di India tiada sedetik pun fikiran atau gambaran sebatang jernih nan bersih.

Namun ternyata telahan atau skeptikalisme warga terhadap kebersihan dan kejernihan sungai di India kotor pasti pantas meleset selepas melihat Sungai Umngot.

Sungai Umngot terletak di Dawki, India boleh dikategorikan sebagai sungai paling terbersih dan jernih di negara Bollywood itu.

Kejernihan sungai sedalam antara 1 meter hingga 2 meter itu terlalu jernih sehingga ada yang menggelarnya sebagai sungai cermin.

Bayangkan pada kedalaman 1 hingga 2 meter, dasar sungai berkenaan masih boleh dilihat dari atas dengan mata kasar.

Tanpa perlu bisa menyelam ke dalamnya, landskap dasar sungai berkenaan jelas kelihatan dari permukaan.

Keunikan Sumngot menjadikan lokasi itu sebagai bucket list dalam kalangan pengembara yang mahu menyaksikan sendiri keindahanb sungai itu.

Selain itu, kewujudan Sungai Umngot memainkan peranan penting terhadap persempadanan dua buah negara.

Sungai Umngot merupakan pemisah semula jadi antara India dan Bangladesh. Sungai itu merupakan benteng sempadan semulajadi negara yang terlibat.

Sungai ini juga merupakan titik pemisah antara bukit Khasi dan Janatia. Hebatkan…..Malaysia ada sungai macam ni tapi Golok, Thailand dan Kelantan..bolehla…

Difahamkan fenomena air jernih memberikan ilusi seolah-olah anda berada di dasar. Walhal dasar sungai tersebut dalam lingkungan satu hingga dua meter…Dalamkan..

Untuk memastikan pelancongan menikmati secara optimum keindahan sungai, sampai lutsinar digunakan

Kredit Perak Ajerr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here