Home MAKAN-MAKAN D’Empangan Udang Galah Persona Baru di Putrajaya

D’Empangan Udang Galah Persona Baru di Putrajaya

2392
0

Usai melewati bandar bernama Putrajaya, pastinya anda pulang dengan perasaan bangga yang berbekas dalam hati.

Mana mungkin pengunjung tidak terpersona, bandar berkeluasan 4,931 hektar ini menjanjikan anda satu pengalaman yang berbeza, dengan infrastruktur yang  sistematik, dilatari bangunan yang unik mempersona lagi indah, dikelilingi kehijauan taman dan kebiruan tasik membentuk mercu tanda kebanggaan Malaysia.

Selain beberapa lokasi yang menjadi tarikan pelancong seperti Istana Kehakiman, Kompleks Pejabat Perdana Menteri, Masjid Besi, Monument Millenium, Masjid Putra, Morrocan Pavilion dan Taman Botani, Putrajaya juga dikenali sebagai “lubuk” udang galah.

D’Empangan Udang Galah, salah satu lokasi makan popular di Putrajaya kembali merancakkan operasinya selepas sekian lama sepi ekoran terjejas pandemik COVID-19.

Pemilik premis, Datin Zurinah Mohd berkata, kelonggaran yang diberikan kerajaan kepada pengusaha restoran memberi semangat baharu untuknya menghangatkan semula lokasi berkenaan, sekali gus membantu peniaga-peniaga gerai di situ menjana kembali pendapatan yang terjejas.

“Impian saya untuk menjadikan D’Empangan Udang Galah sebagai pusat komersil udang galah. Dalam Putrajaya ini, hanya kita sahaja yang menawarkan makanan beradaskan udang galah.

“Jadi selepas PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) banyak perniagaan yang terjejas, sebagai pemilik premis menjadi tanggung jawab saya menaikkan D’Empangan Udang Galah semula. Membawa objektif yang lebih besar, kami mahu menjadikan D’Empagan Udang Galah, sebagai salah satu tarikan pelancongan di Putrajaya,” katanya.

Menyediakan aneka hidangan berasaskan udang galah, pengunjung berpeluang menikmati hidangan yang lazat dengan harga berpatutan, sambil menyaksikan panorama indah Tasik Putrajaya terutamanya di waktu malam.

Bukan itu sahaja, D’Empangan Udang Galah juga satu-satunya lokasi di Putrajaya yang berkonsepkan makan sambil berhibur.

Dimana pengunjung akan dihiburkan dengan persembahan hiburan dari  artis residen tetap antaranya Hail Amir, Razis Ismail, Shidee dan Isma AF.

Tidak terbatas pada hidangan berasaskan udang galah, D’Empangan juga menyediakan hampir sembilan buah gerai kecil ala kiosk dengan masing-masing menjual aneka menu yang tidak menghampakan selera anda.

Pengunjung juga boleh mencuba hidangan seperti Char Kue Tiaw, Yong Tau Foo, Roti John, Nasi Arab, Nasi Lemak Pandan, Nasi Dagang serta gorengan seperti pisang, ubi, baby crab atau colek ala rojak.

Bagi mereka yang ingin membasahkan tekak dan sukakan menu manis, gerai manisan dan ais krim Sangkaya juga ada disediakan di sini dengan pilihan perisa menarik mengasyikan.

D’Empangan Udang Galah juga bersedia untuk menyambut kedatangan bulan Ramadan dengan pelbagai pakej istimewa.

Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut  mengenai D’Empangan Udang Galah, sila hubungi Encik Zul di 012-2704304.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here